HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Az áldozat értelme

2013.05.24. 13:13 :: szekertabor

A félreértések elkerülésére, ezt a posztot nem gyalázkodásnak szánom. Erőss Zsolt olyan ideálom, akinek a személyisége sok tekintetben példamutató, végzete éppen ezért olyan megrendítő, számomra egyben személyes veszteség.

Minden tiszteletem és elismerésem azoké a sportolóké, akik teljes odaszánással emberfeletti teljesítményre képesek, és ezáltal dicsőséget szereznek önmaguknak és hazájuknak.

Mindazonáltal muszáj kimondanom, hogy a magashegyi csúcsmászásnak annyira rosszak a baleseti és halálozási arányai, hogy csak az ókori gladiátorjátékokhoz hasonlíthatom (leszámítva persze, hogy ezt - tudtommal - mindenki saját szabad akaratából választja). És emiatt a magam részéről a magashegyi csúcsmászást öncélú és önpusztító sportnak tekintem, amelyet nem igazol semmi onnantól kezdve, hogy az adott csúcsot valaki már elérte. Hiszen a hegymászók a csúcson tudományos kutatást nem folytatnak, ehhez nincsen is szükség arra, hogy gyalog menjenek föl, oxigén nélkül.

Persze az embernek lehetnek olyan individuális eszményei, amelynek akár az életét, testi épségét is hajlandó alávetni. Az extrém sportágak művelői ezt  jól tudják. Személyiségfejlesztő, ha kipróbáljuk magunkat, kitartunk egy mégoly megerőltető és veszélyes tevékenység mellett, célul tűzve ki, hogy a legjobbá váljunk benne. A legnagyobb áldozatra is készek lehetünk hogy ezt a célt elérjük. Ez adja számunkra azt a nyugalmat, önbizalmat, lelkierőt, amivel például az egyik lábunkról is hiszti nélkül tudunk lemondani, ha ez közelebb visz az eszményeink eléréséhez. 

Nem is lenne vele semmi bajom, ha nem lenne hihetetlenül költséges. Egy magashegyi csúcshódítási próbálkozáshoz az útiköltség, az engedélyek beszerzése, a felszerelés, a serpák felbérelése olyan kiadásokkal jár, amit csak nagyon menő üzletemberek tudnak kitermelni. A többiek kénytelenek szponzorokat szerezni, vagyis eladni a csúcsmászást. Erőss Zsoltnak előadások,könyvek, filmek révén sikerült olyan ismertséget szereznie, ami jól értékesíthető a piacon. Viszont így életveszélyes hobbija közüggyé válik. Egy ország ismeri már az arcát, izgulja végig próbálkozásait, pedig az ország számára az ő halála veszteség, győzelme pedig nem nyereség. Viszont közismert példája nyomán egyre több ifjú tehetség választja azt az utat, ami túl könnyen végződhet tragédiával. Kiss Péter neve legfeljebb hegymászó szakmai körökben cseng ismerősen, halála így nem egy felépített sportkarrier méltó lezárása, hanem egy fiatal élet eltékozlása.

Másként fogalmazva: biztosan megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy legkitartóbb, legszívósabb, példamutató embereink értelmetlenül pusztuljanak el egy önként vállalt életveszélyes próbában, árván hagyva gyermekeiket, tanítványaikat?

6 komment

Címkék: megmondás így látom én Erőss Zsolt Extrém sportok

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr205315718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamegyünklakni 2013.05.28. 16:05:35

Azt gondolom, hogy ha a gyermeke lennék, inkább szeretnék mellette, vele felnőni, mint büszke lenni a halált hozó teljesítményére.

buta_lúd (törölt) 2013.05.28. 20:05:02

gladiátorok: milyen biztos infóid vannak a halálozásukról?
költséges: az élsport melyik ága nem drága?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.29. 07:14:13

"És emiatt a magam részéről a
magashegyi csúcsmászást
öncélú és önpusztító
sportnak tekintem, amelyet
nem igazol semmi onnantól
kezdve, hogy az adott
csúcsot valaki már elérte."
Hogy van ez?

szekertabor · provo.blog.hu 2013.05.29. 09:57:55

@agresszív kismalac: Nos, van egyszer a felfedezés. Ez mondhatni közügy: bizonyítani, hogy egy csúcs, egy sark, egy dzsungel, egy bolygó stb. ember által meghódítható.
De a második, harmadik, n-edik csúcshódító már nem azt bizonyítja, hogy az adott csúcs elérhető, hanem csak azt, hogy ő maga is képes rá. Ez magánügy, öncélú kockázatvállalás.
Az űrkutatásnak pl. nem az a célja, hogy újra meg újra bebizonyítsuk, hogy a Hold elérhető, hanem hogy többet tudjunk meg a minket körülvevő világról. A magashegyi csúcsmászásnak mi a célja? Mi benne a közérdek?

szekertabor · provo.blog.hu 2013.05.29. 10:10:58

@buta_lúd: Minden sportot, az extrém sportokat is becsülöm. De van az életveszélynek egy olyan foka, ami mellett szerintem nem helyes úgy űzni egy sportot, hogy közben kénytelen vagyok népszerűsíteni a költségek előteremtése végett.
A gladiátorok halálozási rátájáról nincsenek biztos információim, csak amit mindannyian tanultunk az iskolában "Üdv Cézár, köszöntenek a halálba menők!"
A hegymászás halálozási statisztikájáról biztosabb adatokat tudunk, ehhez elég kicsit guglizni. Pl. sport.hir24.hu/expedicio/2013/05/22/13-ev-28-halott-magyar-hegymaszo/

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.29. 12:35:49

@szekertabor: Ennyi erővel a Forma1-nek sincs értelme, hiszen ugyanazokat a köröket futják. Aki veszélyes sportot űz, tisztában van a kockázatokkal- az első, amit tudatosítanak benne, mikor elkezdi. Erőss is tudta, hogy bármikor bármi történhet vele
(a lábát is egy jóval könnyebb mászás alkalmából vesztette el).
Tudta azt is, hogy immár két gyerek, feleség várja otthon.
...az ő élete volt.
Aki az ő nyomán kezd hegyet mászni- ezt is látja.
(Amúgy mitől lenne közügy(ebb) először megmászni egy csúcsot. ...mint például századiknak egy olyan oldalról, ahonnan még senki?)
süti beállítások módosítása