HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Keveredés

2022.07.28. 11:03 :: szekertabor

„ne főzd a gödölyét anyjának tejében!” ( 2Móz 23,19)

A fenti idézet alapján a zsidó törvény általában tiltja a tej és hús együtt főzését, még a tejes és húsos edényeket is külön kell tárolni. Hogy ennek általános élelmiszeregészségügyi oka volt a közel keleti meleg éghajlaton, vagy eredetileg az előírás jelképes volt, és csak a dupla haszonszerzést minősítette etikátlannak (egy rókáról két bőrt lehúzni), azt nem tudom. Mindenesetre ez az első olyan általam ismert ismert "recept", ami az össze nem illő dolgok összekeverésének tilalmát tartalmazza.

A világ minden kultúrája szívesen kísérletezik az alapanyagok összekeverésével, hogy abból valami finomabb, táplálóbb, egészségesebb dolog jöjjön létre. A borászok az alapborok "házasításával" próbálkoznak, hogy cuvée-ket hozzanak létre, mint pl. a bikavér. A bármixerek az alkoholos és nem alkoholos  italok összevegyítésével  próbálnak látványos és ütős koktélokat előállítani. A szakácsok azt próbálgatják, hogy a kacsamáj egy szelet körtével vagy tökmagolajjal finomabb. Az én kedvencem a hűtőjava-pörkölt, amibe lehetőség szerint az összes hűtőmaradékot belefőzöm, virslivégtől szalonnapörcön keresztül a fél fej hagymáig. Ami nem jó a pörköltbe, az jó lesz a salátába vagy a gyümölcssalátába.

20190921_103548.jpg

De még a hűtőjava pörköltnél is  be kell tartani néhány szabályt:

1. Romlott ételt nem szabad beletenni. A rothadást ki kell vágni, a penészes ételt ki kell dobni. Egyetlen rothadt cseresznye tönkreteszi az egész gyümölcssalátát.

2. Olyat nem teszünk a pörköltbe (salátába), ami nem illik bele, nem simul bele, a kívánttal ellentétes hatást vált ki ízben, állagban. A madártejbe sem dobunk kapribogyót.

3. Folyamatosan kóstolgatni kell az elegyet, óvatosan beállítani a mennyiségeket, hogy az íze csak gazdagodjon, és ne csússzon el túlzó irányba. Egy gerezd fokhagymától talán ízletesebbé válik az, ami egy egész fej fokhagymától ehetetlenné.

Tehát tisztításra, szelektálásra, ellenőrzött keverésre van szükség. 

A gyümölcs akkor is finom, ha önmagában fogyasztjuk. A húst is elég besózni, és grillezni, hogy jó étel legyen belőle. A legtöbb alaptáplálék tisztán fogyasztható. A hagyományos élelmiszerek, amelyek több hozzávalót tartalmaznak (kenyér, ragu, fagylalt, stb.) szintén önmagukban is finomak.

Mindezek gondos összevegyítése eredményezhet új, az eddigieknél is finomabb ételt vagy italt. De a különböző dolgok válogatás nélküli összeöntése általában egy szóval írható le: MOSLÉK.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr4417892731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.07.31. 16:18:33

Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. Nekik elég, ha üt. Jó pálinka készithető egészséges törköly közé őntött maradék borból, alma közé tett körtéből, birsből. Szilvát dinnyével, ribizlit kajszival keverni büntetési tétel. Tényleg moslék lesz belőle.

Vajon honnan olyan ismerős az össze nem illő dolgok keveredéséből kialakuló bűzlő lötty képzete? Költői kérdés volt.
süti beállítások módosítása