HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Petőfi és a rögeszmék

2015.07.17. 12:04 :: szekertabor

;Harmat Árpád Péter történelemtanár posztját olvasom Petőfi Sándor tervezett újratemetése kapcsán. Innen-onnan még hozzáolvasok információkat, például hogy megtalálták Petőfi 24 orosz versét. 

Ami feltűnő a Barguzinban fellelt sír esetében, az a kategorikus elzárkózás az ellentmondások feloldása elől. A gúny és lekezelő modor minden olyan eredménnyel kapcsolatban, ami nem illeszkedik a kanonizált tudományos elméletekhez.  Az MTA-tól már megszoktuk, hogy tudományos arroganciát tanúsít minden olyan megállapítással szemben, ami a dogmáinak felülvizsgálatát igényelné. Ugyanilyen türelmetlenséggel lépnek fel az alternatív eredmények és elméletek szószólói is a kanonizált tudománnyal szemben.

A nem alaptalan feltevések nyomán feltárt barguzini sír csontvázának tudományos vizsgálata azt a megállapítást tette, hogy:

"...a tény, hogy női csontvázról van szó, cáfolja a feltételezést, amely szerint Petőfi földi maradványait találta volna meg az expedíció.”

 Erre hivatkozva aztán évtizedekig útját lehetett állni további vizsgálatoknak, pl. az összehasonlító DNS vizsgálatnak. Végül egy kínai kutatócsoport DNS vizsgálata Petőfivel azonosította a csontvázat, míg egy másik kutató,  Alekszej Vasziljevics Tyivanyenko, a koponyaforma és a Petőfi-dagerrotípia összevetése alapján jelentette ki, hogy a koponya Petőfié, nincs vita.

"Nincs vita" - állítja tehát mindkét fél, elzárkózva a vitától, elvitatva a másik fél tudományos kompetenciáját.

Pedig az MTA-nak és az alternatív kutatóknak nem kellene mást tennie, csak a tényeket kivenni a közmegegyezés keretéből, és áthelyezni egy másik keretbe:

"A tény, hogy női csontvázról van szó, megingatja a feltételezést, amely szerint Petőfi minden tekintetben férfi volt."

Milyen gyönyörű érv lenne ez a gender-elmélet és a melegjogi mozgalmak számára! Petőfi genetikailag nő volt!  Még a gyermektelensége is új értelmet nyerne. Persze ehhez ki kellene dobni a történettudomány megannyi eddig tényként kezelt feltételezését és elméletét, de mekkora előrelépés lenne, ha a Pride-on ezután techno zene helyett a Kaláka által megzenésített Petőfi versekre ráznák a szivárványszínű tangát.

Komolyra fordítva a szót: tudományos kutatásban szégyenletes viselkedés, ha valaki elutasítja, vagy meggátolja a további vizsgálatokat, csak azért, hogy ne kelljen beismernie a saját eredményeinek érvényességi korlátait. Ez minden kutatóra igaz, de a közpénzekből fizetett tudósainkra fokozottan érvényes.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány Petőfi Barguzin

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr587634910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása