HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Vidám Vásárnap

2015.07.23. 14:54 :: szekertabor

A boldogtalan 80-as évek második felében a fellazuló szabályozásnak köszönhetően néhány maszek kiskereskedés bevezette a hétvégi és éjszakai nyitva tartást, mivel ezekben az időszakokban sokkal nagyobb árréssel tudták értékesíteni a portékájukat. Azt megelőzően csak a Blaha Lujza tér sarkán álló Csemege üzletben lehetett éjjel-nappal vásárolni, ezért a köznyelv is így nevezte: sokáig az Éjjel-Nappalban vásárolni egyet jelentett ezzel az üzlettel.

Az élelmes kisboltok hamar követőkre találtak, a 90-es évekre már szinte minden kisbolt átállt éjjel-nappali üzemmódra. Ezzel egyidejűleg a nagyobb üzletláncok is rájöttek, hogy nem maradhatnak le a versenyben, ezért egyre későbbi időpontokra kitolták a nyitvatartási idejüket. Erre aztán a gombamód szaporodó hiper- és szupermarketek is bevezették a késő esti és vasárnapi üzemet, hiszen ekkorra már lehetőségből kényszerré vált a dolog; a vásárlók hamar megszokták az újfajta szabadságot, ami szükségtelenné tette, hogy a bevásárlásnál akár csak egy nappal is előre kelljen gondolkodni. Így az üzletek már akkor is kénytelenek voltak nyitva tartani vasárnap, ha ez semmilyen üzleti előnnyel nem járt, az ellenkezője viszont annál több hátránnyal.

A vásárlási szokásaink a 90-es évek második felére teljesen ráálltak a vasárnapi vásárlásra, ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy nem baj, ha a szombati nagybevásárlásból kifelejtettünk valamit, mert majd vasárnap elszaladunk érte. Így az állandó szolgáltatási kötelezettségel járó szakmák mellé bekerült a kereskedelem is.

De a hétvégi munka tilalma - részben a vasárnap is nyitva tartó üzletek miatt - rendkívüli módon fellazult az élet más területein is. Ma már kevés olyan munkáltatót találunk, aki a profit kedvéért ne rendelné be a dolgozóit vasárnapi munkára szemrebbenés nélkül.

 A boltok vasárnapi zárva tartását előíró rendelet azt a felborult rendet igyekezett visszaállítani, amelyben a heti pihenőnap a pihenést szolgálja, és csak azok esetében engedélyezett a munkavégzés, akik vagy mások pihenéséhez járulnak hozzá (tömegközlekedés, kulturális létesítmények, turizmus, vendéglátás, stb.), vagy akik esetében a szolgáltatás szüneteltetése közveszélyt okozna (közművek, orvosi szolgáltatások, stb.). Ennek első lépcsője lenne a vasárnapi kereskedelmi szolgáltatások tilalma.

Az új szabályozás azonban több szempontból hibás.

  1. Két dicséretes - egymással részben ellentétes - célt akartak vele elérni. Egyrészt a vasárnapi családi pihenőnap visszaállítását, másrészt a családi kisvállalkozások megerősítését. Ezért meghagyták a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét a családi kisüzletek számára. Így viszont a vasárnapi vásárlók jó része átterhelődött a kisboltokra, ahol az egy vásárlóra eső kiszolgálók száma jóval nagyobb, mint a nagy üzletekben. Így vasárnap fajlagosan kevesebb vásárlóról több eladónak kell  gondoskodnia, ami pont szembemegy azzal az elképzeléssel, hogy vasárnap kevesebben dolgozzanak.
  2. Nem szabályozták kellő körültekintéssel az egyébként is alulfizetett kereskedelmi dolgozók munkabérét és munkaidejét. Ahhoz, hogy a dolgozók munkabére ne csökkenjen, a kieső vasárnapi munkaidőt hétköznapi hosszított nyitva tartással pótolták. Ez szinte minden kereskedelmi dolgozónak felborította az életét, kiváltképpen azokét, akik gyermeket nevelnek, akikre elsődlegesen hivatkozva hozták meg ezt a szabályozást. Hiszen így hétköznap a boltos anyuka késő estig dolgozik, a gyermekeit nem is látja, sovány vigasz, hogy vasárnap együtt lehet az egész család (kivéve ha apuka buszsofőr).

Így elmondható, hogy a vásárlói szokások békés visszarendeződése helyett minden szinten felborzolódott kedélyeket és érdeksérelmeket találunk. Bosszankodnak a vásárlók, mert minden héten újra egy nappal előre meg kell tervezniük a hétvégi vásárlásaikat. A nagy boltoknál bosszankodnak az eladók, mert felborult az élet- és a munkarendjük A kis boltoknál bosszankodnak a bolttulajdonosok, mert vasárnap nekik is családostul be kell állniuk a kassza mögé. 

Pedig az alapötlet nem volt rossz. Csak alaposabban ki kellett volna dolgozni.

14 komment

Címkék: politika család jog magyarország társadalom kereskedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr847402542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAC-Ka 2015.07.28. 12:27:34

"ami szükségtelenné tette, hogy a bevásárlásnál akár csak egy nappal is előre kelljen gondolkodni."
"ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy nem baj, ha a szombati nagybevásárlásból kifelejtettünk valamit, mert majd vasárnap elszaladunk érte."

Ez egy marhaság!

Abból indulsz ki, hogy alapból mindenki szombaton vásárol...csak ha elfelejt valamit, mert nem gondolkodik előre, akkor megy vasárnap... Pffff
Voltál te valaha vasárnap hiperben, áruházban stb?
Mindenki "csak elfelejtett valamit"..az a sok ember mind? Egy nagy túróst...
Csak eldöntötték, NEKIK mikor a legalkalmasabb, mert pl szombaton nem tudnak menni, mert pl. ugye esetleg dolgoznak... vagy akármi másért... amihez senkiházi hatalomittas politikusoknak tulajdonképpen semmi közük nem lenne....

Nem tiltani kellene, hanem a vasárnapi munkavégzést szabályozni...dehát politikus mihez ért (különösen ezek)..tiltani...
Nem az első ilyen nulla gondolkodást igényló megoldásuk :(

Szerintem ha valamihez nem értesz, akkor ne írj róla...
Egyben igazad van..még ezt a szabályozást se voltak képesek normálisan, csak legalább egy kicsit átgondolva meghozni...
De ez se szokatlan, ld pl az új útdíjazás januártól... :(

Terézágyú 2015.07.28. 12:30:10

"Csak alaposabban ki kellett volna dolgozni."

Mint mindent. De hát éppen ez a kis dolog nem szokott soha stimmelni. Ebben a kurva országban.

blackshíp 2015.07.28. 12:31:32

"egy nappal előre kell gondolkodni"... kissé demagóg gondolat. Mivel én hétközben nem érek rá, hogy az este 10-es kötelező zárás előtt eljussak boltba, ez azt jelenti, hogy a hétvégémet ak9ré kell szerveznem, hogy egyetlen napon, agyis szombaton este 10-ig beszeezzek mindent ami szükséges. És akkor már nincs olyan, hogy egy kis hétvégi balatonozásból hzafelé még beszaladsz vásárolni, mert nem lehet, maradj csak otthon szombaton és vásárolj... Na ez az idegesítő

csoio csagasz 2015.07.28. 12:43:43

"Így az üzletek már akkor is kénytelenek voltak nyitva tartani vasárnap, ha ez semmilyen üzleti előnnyel nem járt, az ellenkezője viszont annál több hátránnyal."

Baromira nem vagy tisztában a világ működésével, csak a narancskomcsi módszereket ismered.

Akinek megéri az nyitva tart, akinek nem az nem tart nyitva. Ez így működött. Egy retkes tolvaj narancspolitikus ne döntse el senki helyett, hogy mit csináljon. Egy állkeresztény seggfej meg pláne ne a nulla támogatású pártjával.

firg_firg 2015.07.28. 12:46:54

Boltos anyuka korabban hetvegen is dolgozott de orult, hogy van meloja, es van mibol enni adni a csaladnak.

Most hetvegen otthon van, egyutt tolthetik a vasarnapot, igaz ehesen.

firg_firg 2015.07.28. 12:48:00

@firg_firg: Ja, es nagyon szeretik azt aki ezt ilyen okosan elintezte nekik.

báró Csekonics 2015.07.28. 13:14:02

Nekem az tetszik, hogy arra hivatkozva vezették be ezt az egészet hogy 'töltsék az eladók az időt a családdal'. Ja, persze.
A gyári melósok meg mindenki más aki nem kereskedelemben dolgozik, nekik nincs családjuk, ugye?
Mert a hétvégi munkáért cserébe a kereskedelemben is járt más napokon a pihenés pont, ahogy a gyári melósoknak most is...

Szóval eléggé átlátszó hogy bizonyos kormányközeli körök helyzetbehozása volt a cél.

Mr. Waszabi 2015.07.28. 13:21:22

Bakker, nem azért jártak az emberek vasárnap vásárolni, mert nem tudnak 1 napra előre gondolkodni. Hanem, mert

1. hétköznap a többségnek sokat kell dolgozni. A legtöbb munkahelyen nem a hivatalos munkaidő határozza meg a munkavégzéssel töltött valódi időt hosszát, hanem a feladatok befejezése. Még a hivatalokban is kialakult az a szokás, hogy hétvégén is be-be mennek a hivatalnokok, hogy az előírt mennyiségű ügyeiket be tudják fejezni héten belül.

2. pénteken és szombaton a napi fogyasztási cikkeket vette meg anyu vagy apu.

3. vasárnap meg elment a család shoppingolni, azaz ruhát, tartós fogyasztási cikket venni együtt, nem kapkodva, sietve.

Profit az isten? Picit avítt kommunista idézet - nekem is így tanították régen, csak hát a valóságban ennél azért összetettebb a dolog. Amelyik cég lemarad a piacon, azt a többiek kiszorítják a versenyből. Tehát egyszerűen az életben maradás a tét. Majd ha egyszer olyan munkahelyen dolgozol, amelyik a piacról él, akkor lesz egy pont, ahol te is belátod: vagy beleadsz erőn felül is, vagy előbb-utóbb bezárják és mehetsz máshová. Nem olyan jó sokszor újra kezdeni.

Az üzletek többsége multi. Ezek is versenyben vannak, de nem csak a konkuranciával, hanem az egyes országok beli leányok is egymással. Ebből fakadóan egy kormányzatilag leszedált gazdaságban muszáj élénkíteni a forgalmat, különben lecserélik a vezetőket, alkalmazottakat vagy bezárnak. Az megint egy csomó munkahely megszűnésével jár. Márpedig mindenki pénzből tengeti a családját. Lehet illúziókba ringatódni, de ha nicns della, akkor nincs nyaralás sem, meg Nike cipő, gördeszka a kölköknek. Ez mind benne van ebben a pakliban. Szóval nem kéne nyavalyogni - már csak azért sem, mert az emberek többsége sem nyavajgott sem vasárnapi nyitvatartás miatt, sem most. Pedig most szarabb a bolti alkalmazottaknak, mert ugyan vasárnap napközben nem kell dolgozni menniük, viszont hétköznap már csak az alvó gyereknek adhatnak jóéjt puszit. Hát, mindezt elnézve, valóban sikeres gondolat volt.

Netuddki. 2015.07.28. 13:51:50

A tömjénzsótival dobattak egy gumicsontot a plebsnek. Addig se a fideszes "vezérek" és haverjaik disznóságával kelljen foglalkozni. A következmények meg nem érdekelték őket. Ennyi.

Fruka1 2015.07.28. 14:04:44

Érdekes hogy az nem zavarja a KDNP-s Karrach urat, hogy pl. egy normál folyamatos műszakban simán lehet most is dolgozni szombaton és vasárnap is és éjjel is.
Mitöbb, kötelező, mert ilyen a munkarend.És nem közfeladatú a cég, autóalkatrészeket gyártunk, ennyi.
Az eladó ha bemegy vasárnap nappalra dolgozni az ördögtől való, ha én bemegyek éjjelre az rendben van???? Mi a különbség? Szerintem semmi, mellesleg a vasárnap fizet a legjobban az 50% pótlék miatt.Az amúgy sem fényes fizuknál ez a kiesés
óriási. Teljesen felesleges ötlet, mi több kárt okozó a vasárnapi zárva tartás.
Remélem az ötletelők jó sok pénzt felvettek ezért....

I_Isti 2015.07.28. 14:07:06

"Pedig az alapötlet nem volt rossz. "

Legalább a romániai és szlovák boltok vasárnapi forgalma is fellendült.

valóban...

Scagnetti 2015.07.28. 14:12:59

"Ma már kevés olyan munkáltatót találunk, aki a profit kedvéért ne rendelné be a dolgozóit vasárnapi munkára szemrebbenés nélkül."

Csak szólok, a többi napon is a profit kedvéért rendeli be. Ne legyünk már kommunisták, akik ördögöt csinálnak a profitból!

"Pedig az alapötlet nem volt rossz. Csak alaposabban ki kellett volna dolgozni."

De, már az alapötlet is rossz volt. Az lett volna a jó, ha nem akarnak belepofázni olyasmibe, amihez semmi közük. Ez kezdettől fogva egy rossz ötlet volt, előre látható negatív hatásokkal.

2015.07.28. 15:20:47

@I_Isti: rendes ember segíti a szomszédait :)

2015.07.28. 15:22:41

@Scagnetti: Talált süllyedt. Mit is várjunk egy akarnoktól, persze, hogy bele akar mindenbe pofázni. Az összes diktátor egyforma, csak a lehetőségeik különböznek.
süti beállítások módosítása