HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

A BKK feneke alatt

2015.11.16. 16:32 :: szekertabor

berlet.jpgIgazán nem akarok okoskodni, de a BKK legutóbbi (átmeneti) fejlesztése, mely szerint áttértek az egységes papírra nyomtatott hőpapíros jegy- és bérletnyomtatásra, több bosszúságot okozott az utasoknak, mint amennyibe az egész átállás került. A lejárati idő előtt elhalványuló, vagy eleve hibásan nyomtatott bérletek és felhasználhatatlan jegytömbök, pénzelnyelő automaták, problémahárító jegypénztárak és ellenőrök, rabosított utasok, stb. 

Persze örülnünk kellene, hogy egységes informatikai rendszerre tértek át, de valami olyan XX. századi mentalitással tették, hogy az ember a fejét fogja.

Mert miről is van szó? Hogy majd egyszer az ellenőrök nem szemmel verik a nyomorult bérletünket, hanem előveszik a kis okostelefonjukat, pittyentenek vele a QR kódra, (amiről nekem mindig egy trágár kifejezés jut az eszembe), és a gép majd megtudja a központból, hogy a bérlet jó-e, nem hamisították, érvényes, stb.

De akkor meg minek a nyomtatott bérlet, könyörgöm? Főleg ilyen ócska papírra ócska nyomtatóval rápörkölt tartalommal? Nem az lett volna az ésszerű megoldás, hogy kiváltom a személyre szóló plasztikkártyát chippel és levakarhatatlan QR kóddal, és arra töltöm fel a havi bérletemet vagy a jegytömböt? Vagy mondok még jobbat, bármilyen fényképes igazolványra lehessen bérletet vagy jegyet vásárolni, még az a BKK plasztikigazolvány sem kell. Most is a személyimet használom bérletigazolvány helyett!

És amíg elkészül a digitális Kánaán, amíg az egybites ellenőrök vízjelet és hologrammot keresgélnek a bérletszelvényen, simán kihúzhattuk volna a hagyományos automatákkal, és előre nyomtatott jegyekkel és bérletekkel. Azokról legalább nem tűnt el a rányomtatott érvényességi idő, mint a tündérek aranya.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés informatika bkk

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr698083622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása