HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Az öldöklés joga

2011.05.03. 11:31 :: szekertabor

 Az USA a hét végén likvidálta Oszama Bin Ladent, akit felelőssé tettek az utóbbi idők minden terrorista-támadásáért.

 Most ne foglalkozzunk azzal, hogy létezett-e egyáltalán Oszama, vagy csak kitalálták, és hogy valóban lelőtték-e, vagy csak nem volt már szükség arra a mummusra, akivé lett. A kérdés az, hogy kinek van ma joga a világon arra, hogy tárgyalás nélkül megsemmisítsen valakit, aki az útjában van. Mivel ez az eljárás inkább a gengszterekre jellemző, mint a törvénytisztelő polgárokra, fel kel tennünk magunknak a kérdést: hogyan épül fel az a rendszer, amelyben egy országban, amely nem áll hadban az USÁ-val egy embert, aki nem támad, simán fejbe lőhet egy kommandós katona (nem rendőr), akinek ott semmi keresnivalója nincsen.
 
Az USA hadserege jelenleg a nemzetközi tőke erőszakszervezete. Ahol a tőke veszélyeztetve érzi a profitot, és nem képes a többi hatalmi eszközével (Világbank, hitelminősítő intézetek, média) helyreállítani a status quo-t, oda az amerikai hadsereget küldi, hogy érdekeit képviselje.
 
Az USA hadserege azért különösen alkalmas erre a szerepre, mert minden nemzetközi jog és joghatóság alól kivonja magát. Katonái fölött - bármilyen súlyú jogsértés esetén - fenntartja a kizárólagos ítélkezési jogot. Vagyis a nemzetközi joghatóságok (pl. Hága) nem tudnak felette eljárni, ha pedig a hadsereg vezetése követ el jogsértést, még a hadsereg sem ítélkezhet felette. Az elkövetett háborús bűntettek (most már milliós nagyságrendű áldozatokkal) megtárgyalása sem történhet meg, nem hogy szankcionálása.
 
Ahogyan a nemzetközi tőkét nem választotta senki, és semmilyen néphatalom nem korlátozhatja, úgy eszközeit sem korlátozza senki és semmi. A média mindennemű tisztességes korlátok közé szorítására tett kísérlet azonnali és hisztérikus reakciókat vált ki azokból, akik egyébként a demokrácia felkent védőinek tekintik magukat. Pedig belátható, hogy a média a demokrácián kívül álló hatalmi ág, nem a nép által választott, hanem a megrendelő tőke által a hirdetési piacon keresztül kontraszelektált értelmező hatalom. A hitelminősítő intézetek jelentéseikkel bármely pillanatban bedönthetik egy független állam gazdaságát, pedig szintén nem a nép által választott hatalom, és - mint azt néhány éve a gazdasági válság kapcsán kénytelenek voltunk megtapasztalni - nem is különösebben kiváló és felelős gazdasági szakemberekből állnak. Az USA hadserege jól egészíti ki ezt az eszköztárat: arctalan és ellenőrizhetetlen, brutális túlerejével megfékezhetetlen erőszakszervezetként védi az arctalan és ellenőrizhetetlen tőke érdekeit.
 
Játsszunk el a gondolattal: ha az USA bírósági ítélet nélkül jogosult egy ellenséges agitátor külföldön történő megsemmisítésére, azon az érven, hogy őt teszi felelőssé a new yorki ikertornyok lerombolásáért, akkor Afganisztán jogosult a mindenkori amerikai elnök megsemmisítésére, azért a rengeteg leírhatatlan szenvedésért, amit tíz éve elszenvednek egy hadüzenet nélküli háborúban. Mivel azonban az amerikai elnökök nem személyesen felelősek a hadsereg bűneiért, hiszen ők csak az arctalan nemzetközi tőke bábfigurái, ezért a jogos ellencsapás nem egy személy ellen irányul, hanem egy egész rendszer ellen. Tehát a tőke elleni igazságos megtorló háború szimbolikus csapásokat próbál mérni a tőke kulcsintézményeire (mint például az ikertornyok). Vagyis a terrorizmusként minősített cselekmények valójában részben igazságos megtorló csapások, melyeknek az igazat megvallva nagyságrendekkel kevesebb vétlen áldozata volt, mint az USA hadserege, és annak csatlósai által terrorizált iraki és afgán lakosságnak.
 
Természetesen nem pártolom a terrorizmus semmilyen formáját. Azonban nehéz választ adni arra a kérdésre, hogy ha most Magyarországot hadüzenet nélkül lerohanná az USA hadigépezete, amiért a kormány nem akar lemondani a bankok megadóztatásáról, akkor milyen jogi lehetőségeink lennének vele szemben, és hogy aki nem országokban és személyekben látja a világot megnyomorító ellenséget, az hogyan veheti fel vele a küzdelmet.
 
Aki pedig még mindig azt gondolja, hogy az USA hadseregének bármiféle köze is lenne a demokrácia védelméhez, azt hadd emlékeztessem arra, hogy 1956-ban csak akkor indultak meg a szovjet tankok Budapest felé, amikor az USA diplomácia kifejezte, hogy az amerikai hadsereg semmiképpen nem fog közbeavatkozni.

1 komment · 1 trackback

Címkék: politika tőke nagyhatalom

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr362874105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bin Laden, Szaddám kivégzése - Sok szemét meg megúszta? 2011.05.03. 15:46:17

Elképzelem, amikor több amerikai elnököt és hadseregtábornokot felakasztanak, vagy titkos parancsot adnak a likvidálásukra, vietnami, koreai, afganisztáni, iraki falvak ártatlan civil lakosainak a terrorizálása, lemészárlása miatt. Amelyeknek szintén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ébredj Fel · http://neoltsal.blog.hu 2011.05.05. 21:08:25

Teljesen egyetértek! Jó gondolatok!
süti beállítások módosítása