HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Az interaktív politizálás hiánya

2018.04.06. 09:29 :: szekertabor

A jelen helyzetben valószínűsíthető, hogy Orbán Viktor és a FIDESZ sorozatban harmadszor is győzni fognak a választásokon. Mindezt azonban leginkább a következőknek köszönhetik:

  • Még nem felejtette el mindenki a megelőző időszakot, amit Gyurcsány Ferenc neve fémjelzett.
  • Az elmúlt 8 év gazdasági szempontból sikeres volt.
  • Az ellenzéki erők sem összefogásra, sem értelmes üzenetek megfogalmazására nem képesek.

Az általános elégedetlenség azonban nőttön nő, és ez akkor is igaz, ha leszámítjuk, hogy a kereskedelmi médiumok, és a sajtó részéről folyamatos zaklatásnak, lázításnak vagyunk kitéve. Ez az elégedetlenség pedig instabillá teszi az országot, ami senkinek sem érdeke.

Mi az emberek ingerültségének fő oka? Én azt hiszem, az, hogy az információáramlás egyirányúvá vált. A FIDESZ mindig gyenge volt kapcsolattartásban (nem mintha a többi sokkal jobb lenne). Csak akkor keresték az embereket, ha valamit kérni akartak tőlük (4 évente egyszer), a köztes időben pedig még a telefonszámukat is elvesztették. A legtöbb ember nem tudja feltenni a kérdéseit, nem tudja elmondani a problémáit, és arra sincsen lehetősége, hogy jobbító javaslatokkal éljen, mert egyszerűen nincsen kinek. Ehelyett telibe kapjuk a végletekig leegyszerűsített, lebutított kormányzati propagandát, ami mindenhonnan árad, hírműsorokból, reklámokból, plakátokról és fizetett telefonhívásokból. A nemzeti konzultációnak becézett közvélemény-kutatás  csak arra szolgál, hogy a kormány alibiként használja, amikor olyan intézkedést kíván végrehajtani, ami vagy idehaza, vagy az EU, ENSZ, Világbank, stb. esetében kicsapja a biztosítékot. A képviselőnket négy évente egyszer, ha látjuk, amikor arra buzdít, hogy szavazzunk megint rá. És ha valaki olyan vezető pozícióban van, hogy módjában áll szélesebb nyilvánosság előtt kritikus hangot megütni, a kormánypárt részéről azonnali ingerült és türelmetlen válaszreakcióban részesül, ami a közemberben azt az érzést erősíti, hogy megszólalni nem lehet, de nem is érdemes.

szociometria.jpgEz azt az érzést erősíti az emberekben, hogy a fejük felett döntenek róluk, és az ő véleményük nem számít. Lehet, hogy most jó irányba mennek a dolgok, de ha az állam valami ostobaságra készül, tehetetlenek vagyunk. Minimum tömegtüntetéseket kell ahhoz szervezni, hogy átlépjük a döntéshozók ingerküszöbét, de akkor sem meghallgatnak (érdemi intézkedés), hanem lecsitítanak (szájbetömés). Ettől válik az egész hazai politikánk frusztrált, artikulálatlan ordítozássá mindkét oldalon.

Mit lehetne tenni, hogy ne így legyen? Amit most leírok, az bármelyik pártra igaz lehet, amelyik tömegbázissal rendelkezik:

Ki kell dolgozni a személyes információáramlás formális csatornáit. Az egyéni képviselőket kötelezni kell arra, hogy a választókerületükben minden településen évente egy alkalommal személyes közmeghallgatást tartsanak. A tagság részére számon kért feladatul kell adni, hogy az ismert szimpatizánsokkal (akik valaha is bekerültek a címjegyzékbe) tartsák a kapcsolatot, beszélgessenek velük, szervezzenek 5-10 fős teadélutánokat, ahol meghallgatják őket. Vagyis a jó hangulatú beszélgetések során felmerülő kérdéseket megbeszélik, a jó ötleteket, javaslatokat, meg nem válaszolt kérdéseket felsőbb szintre továbbítják. Felsőbb szinten ezeket feldolgozzák, összesítik, ha tudják, megválaszolják, ha nem, még feljebb továbbítják. Meg kell oldani, hogy egy kérdés se maradjon megválaszolatlan, egy javaslat se akadjon el inkompetens embernél, ha szükséges, a miniszterelnökig (pártelnökig) jusson el, ami az ő kompetenciájába tartozik. A válaszokat pedig ugyanazon csatornán keresztül juttassák el azokhoz, akiktől elindult.

Ennek kettős haszna lenne az adott párt szempontjából. A tagság állandó feladattal lenne ellátva a ciklusban, mindenki értékes munkát végezhetne. A szimpatizánsok végig látótérben maradnának, könnyebb lenne mozgósítani, mindenkiről tudni lehetne, hogy mire alkalmas és mire hajlandó a párt érdekében (szavazatszámlálás, agitáció, stb.). A problémák még azelőtt tudatosulnának a párt vezetésében, mielőtt kezelhetetlenné válnának. És a rengeteg, ma még kihasználatlan szellemi tőke sokkal nagyobb részét lehetne hasznosítani, ahelyett, hogy mindenre néhány túlterhelt szakértőnek kelljen megoldást találnia. Végső soron pedig a bizalom és összetartás érzése megerősödne a pártvezetés, és a szavazók között.

16 évvel ezelőtt a polgári körök létrehozták a lánc legalsó tagját. Ha a FIDESZ idővel nem hagyja magára ezeket, hanem kiépíti a bizalmi kétirányú interaktív politizálás csatornáit, most lenne mire támaszkodnia. Ehelyett ma két dologra építhet, múltbeli eredményeire és ellenfelei kisszerűségére. Ez ma még biztos talajnak látszik. De mi lesz, ha egyszer komoly kihívóra akad?

7 komment

Címkék: politika közélet választás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr238129942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.04.06. 13:19:09

A magam részéről jónak tartanám, ha a Fidesznek lenne kihívója. Na nem erre az eszetlen opportunista langyi-egyletre gondolok, akik ma magukat "ellenzéknek" tartják, hanem egy konstruktív karakteres pártra, akiknek elképzeléseik vannak az ország jövőjéről.

A kormánynak úgy általában is jót tenne, ha előremutató alternatívákkal szemben kellene az álláspontját megvédeni, vagy esetleg a javaslatot megfogadni, és nem dilettáns lózungokat sepergetni az asztalról, mert így jogosan gondolják, hogy ők mindent jól gondolnak.

Továbbá az sem ismeretlen dolog, ha valaki hülyékkel van körülvéve. Részint a környezethez képest valóban kiemelkedő lesz, másrészt a (valós) ingerszegény környezet leépülést eredményez. Idesorolandó a tényleges butuláson kívül az elkényelmesedés, a feudális viszonyok kialakulása, a haladásra való törekvés elcsökevényesedése, meg még sok egyéb demotiváló tünet.

Sajnos ezt a szerepet nem tudja néhány öklendező hisztis óvodás betölteni. Ehhez széles látókörű felelősséggel gondolkodó politikusok kellenének. Jelenleg sajnos ilyenek nincsenek, tehát jobb híján marad ami már működik, ha nem is a leghatékonyabban.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.06. 15:47:10

@F.M.J.: Abszolút egyetértek, egy komolyan vehető kihívó talán a jelenlegi kormánypárt-szövetségre is ösztönzőleg hatna. Bár pillanatnyilag az egész medencében a víz alá nyomás mentalitása uralkodik...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.04.06. 16:19:08

@szekertabor: " pillanatnyilag az egész medencében a víz alá nyomás mentalitása uralkodik"
- Kétségtelen, de ennek nem feltétlenül a pártok az okai. Eredendően megnevezhetnénk az átkost bűnösnek, mert abban az időben irtották módszeresen a gondolatokat, tehát aki képes volt rá, és nem volt lehetősége elinalni, az is megtanult és megtanította a familiáját is közéleti gondolatok nélkül létezni. Ebből alakult ki a ma is jól felfedezhető politikai konzumidiotizmus, ami eladhatóvá teszi akár csak egyetlen szavazatig is a mai "ellenzéket". Egyszerűen az értelmes érvekkel alátámasztott mondanivaló nem jut el érdemi mennyiségű szavazópolgárhoz, tehát marad az igénytelen sárdobálás. Erre van igény.

VáradiJános 2018.04.07. 11:03:40

Langyizod Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Urat, te náci? Mindjárt idehívom grécizsotyesz tanga20-at és lesz kurvanyázás, ma van a pianapja.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 11:36:47

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.04.07. 14:01:17

@VáradiJános: Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök micsodát? Innom kéne, ha érteni akarlak. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.04.07. 14:03:26

@Kunhallmi Agnes.: Nem is rossz ötlet. Ismerve az ellenzék csápoló magját, még hatékony is lehet, de minek?
süti beállítások módosítása