HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Feszítsd meg, feszítsd meg!

2014.01.21. 16:08 :: szekertabor

Szakály Sándor a Veritas Intézet februári indítása előtt nyilatkozott személyes nézeteiről, történelemszemléletéről az MTI-nek. A beszélgetésben hangzott el, hogy 20 ezer zsidó 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálása „inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető” a magyar hatóságok részéről, mint zsidóellenes fellépésnek. A történész szerint a vérengzéseket a németek követték el.

Az ezt követő hecckampány és médiahisztéria azonnal Szakály fejét követelte, ami cseppet sem meglepő. Ami viszont fájdalmasan jellemzi a hazai állapotokat, hogy a történész szakma nem állt ki azonnal Szakály mellett, az MTA nem utasítja helyre késedelem nélkül a köznyugalmat megzavaró újságírókat és politikusokat, kinyilvánítva, hogy tudományos vitát ugyan lehet kezdeményezni egy történelmi esemény megítéléséről, de a rendelkezésre álló források és jelenlegi tudományos ismereteink szerint Szakálynak minimum joga volt az álláspontja kifejtéséhez, ha nem rögtön és egyértelműen igaza volt. Továbbá hogy tudományos kérdésekben az MTA magának vindikálja a jogot, hogy kimondja az utolsó szót, és hogy nem szabad a Horthy korszak minden történését a holokauszt szemüvegén keresztül szemlélni, mert ez a szemüveg erősen torzít.

Mint azt már többen megpróbálták a témához írt kommentekben kifejteni (amíg a hangos, de klisékből tájékozódó többség le nem hurrogta őket), komoly történelmi publikációk nem tekintik a 41-es Kamenyec-Podolszkba deportálást a magyarországi zsidóság mesemmisítését célzó lépésnek. Mondom, lehet erről vitát folytatni, de egy történészt azért fenyegetni, mert a laikus tömegétől eltérő szakmai véleménye van, a legsötétebb kommunista időket idézi.

Értem én, hogy minden botrány jól jön a kampányban, értem én, hogy külföldön megint elő lehet húzni a leantiszemitázós kártyát. Azt is értem, hogy sok jószándékú ember, akinek a felmenői között áldozatok vannak, minden rosszat, ami abban az időben történt, a zsidóság elleni merényletnek lát. De azért tessék elhinni, hogy akkor is voltak betegségek, nyomor, balesetek, és háború, amik nem rasszista alapon szedték az áldozataikat. Ha valakit elütött az autó, az nem feltétlenül azért volt, mert az illető zsidó. Ha valakivel adminisztratív igazságtalanság történt, szintén nem okvetlenül faji alapon történt. Még akkor sem, ha adott esetben a sofőr vagy a hivatalnok pont antiszemita volt.

Ha a történettudományt tudománytalan, napi politikai törekvések motiválta dogmák bilincsébe verjük, akkor nem bízhatunk benne többé. Ha a történész szakma némán asszisztál ehhez, akkor nem méltó a tudományos munkára. Tessék végre kiállni a tudományos szakmai autonómiáért.

11 komment

Címkék: politika tudomány társadalom Szakály Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr305773629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.22. 05:03:33

"...fájdalmasan jellemzi a hazai állapotokat, hogy a történész szakma nem állt ki azonnal Szakály mellett, az MTA nem utasítja helyre késedelem nélkül a köznyugalmat megzavaró újságírókat és politikusokat, kinyilvánítva, hogy tudományos vitát ugyan lehet kezdeményezni egy történelmi esemény megítéléséről, de a rendelkezésre álló források és jelenlegi tudományos ismereteink szerint Szakálynak minimum joga volt az álláspontja kifejtéséhez..." --- írod.

Mélységesen egyetértek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.22. 10:55:34

csütörtökön nekem is jelenik meg nagyobb volumenű posztom a témában. ha sikerül rendeznem a kommenteket

kkbk.blog.hu/2014/01/22/szakaly_sandor_es_kamenyec-podolszkij

gyongyvir 2014.01.24. 22:11:10

Ajaj, itt nem sok értelmes konkrétumot olvastam, ez elég gyengus volt.
Annak mi lehet az oka, hogy csak zsidókat deportáltak?
És annak, hogy a deportáltak kb. 10 százaléka magyar zsidó volt?

gyongyvir 2014.01.25. 14:24:57

Olvastam többfélét, ezért írtam, hogy kb. Lehet, hogy 5, lehet, hogy 30.
Szerinted mennyi?

szekertabor · provo.blog.hu 2014.01.27. 12:22:25

@gyongyvir: Az, hogy többfélét olvastál, több dolgot bizonyíthat:

1. Dicséretes módon utánaolvastál az esetnek a fellelhető szakirodalomban.
2. A fellelhető szakirodalom az eset utólagos, az aktuálpolitikai törekvésektől befolyásolt értékelése, amit ebből eredően forráskritikával kell olvasni.
3. Éppen ezért az, hogy az eset minek minősül (deportálás, kiutasítás, repatriálás, stb.) vita tárgyát képezheti.

Azt egyébként senki, tudtommal még Szakály sem vitatja, hogy az eset rendkívül szerencsétlen, kellő körültekintés nélkül meghozott döntés eredménye volt, amit csak leállítani lehetett, orvosolni már nem. Csakhogy senkitől nem láttam még olyan elsődleges forrást (az esetet megelőző, ahhoz kapcsolódó utasítások, végzések, levelezés, stb.), ami alátámasztaná a szándékos népirtást a magyar döntéshozók részéről. Márpedig a pontos megfogalmazást tekintve kulcskérdés, hogy mi volt a kormányzati szándék.

Személy szerint hajlok arra, hogy Szakálynak adjak igazat ebben a kérdésben, különösen annak fényében, hogy a Kamenyec-Podolszkba történő kitoloncolásra, és az azt követő német vérfürdőre sor sem kerülhetett volna Magyarország azt megelőző különösen nagylelkű menekültbefogadása nélkül.
De a poszt célja nem az, hogy igazságot tegyen ebben a kérdésben, arra sokkal alkalmasabb pl. Tesz-vesz kolléga írása.
kkbk.blog.hu/2014/01/23/szakaly_sandor_es_kamenyec-podolszkij_gumicsontja
Én arra helyezem a hangsúlyt, hogy nagy baj van a magyar történésszakmával, ha nem áll ki a tudományos szakmai autonómiáért és a tudományos vélemény szabadságáért, hanem aktuálpolitikai viták ürügyén hátba támadja a történész társakat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 12:43:39

@gyongyvir: 10-20-30, max 40 %-nak volt rendben a papírja szerintem

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 12:45:44

@szekertabor: köszi az idézést :) te történész vagy amúgy?

gyongyvir 2014.01.27. 21:56:34

OK, maradjunk 10%-nál. Akkor azt ki nevezi idegenrendészeti eljárásnak, ha 1500-2000 magyar állampolgárt (zsidót) marhavagonokban elszállítanak?
És a másik kérdés, hogy miért csak zsidókat deportáltak a menekültek közül is?
És ezek a menekültek nagy részben jöttek lengyel barátainktól, Ausztriából - nem mindenki Galíciából érkezett.

A leállítással kapcsolatban én a hitelesebbnek tűnő forrásoknál azt találtam, hogy nem a magyarok kaptak észbe, hanem a németek kértek meg minket, hogy állítsuk le.
És hogy nehogy félreértsetek: nem akarok senki mellé állni, szerintem is túlzás a zsidók sérelmeinek állandó hajtogatása, a jelenlegi folyamatos kártérítésekről nem is beszélve.
De ami igaz, az igaz, nem szabad kétségbe vonni. És sajnos mivel az antiszemitizmus nagyon könnyen kirobbanhat újra, úgy gondolom, hogy a történések elbagatellizálását nem szabad megengedni.
És őket is meg lehet érteni: bizony én sem hagynám, hogy még egyszer megtörténjen a népem kiírtásának kísérlete.

gyongyvir 2014.01.28. 10:19:41

Nyilván lehet rosszul fogalmazni, az nem bűn.
De Szakály kifejezetten így fogalmazott:
"a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleményem szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető"
süti beállítások módosítása