HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Bányató és játékpisztoly

2012.09.14. 16:06 :: szekertabor

Valamikor a legrohadtabb kánikula idején azzal szórakoztatott a Kossuth Rádió, hogy órákon át ecsetelte a tiltott helyeken való fürdőzés veszélyeit, és a szankciókat. A riporter ügyesen belefojtotta a szót minden olyan megszólalóba, aki utalni merészelt rá, hogy a vadvízi fürdőzés a kétségtelen veszélyek mellett nem kevés előnyt is rejt ám magában (olcsó, természetközeli, nem kell a többi fürdőző közelségét elviselni, stb.). A műsor mondanivalója abban volt összefoglalható, hogy súlyos felelőtlenséget követ el az, aki nem kijelölt fürdőhelyen bele mer menni a vízbe.

A minap a TEK-et küldték rá egy egyetemistára, aki a BME előadójában Luke Skywalkernek öltözve egy kellékként használt játékpisztolyt kitett maga elé a padra. A rendőrségi szóvivő szerint a tárgy közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, mivel "méretei és alakja alapján" lőfegyverre hasonlít. A TV2 riportjában 01.31-nél látszik, hogy a tárgyon a fröccsöntött műanyagra jellemzően, összetéveszthetetlen módon csillan meg a fény, ám méretei és alakja alapján nyilván akkor is  közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősítenék, ha rózsaszínű lenne.

Elképzelem, ahogy 6 és 12 éves fiaimat a TEK leteperi, esetleg le is lövi, mivel a kezükben szorongatott (kereskedelmi forgalomban korlátozás nélkül kapható, semmilyen figyelmeztetéssel el nem látott) játékpisztolyaikkal játszanak az udvarunkban, és valaki meglátja őket az utcáról. 

A két esetet az köti össze, hogy mindkettőnél az erőlködés érződik, hogy annyira korlátozzanak bennünket a szabadságunkban, hogy véletlenül se tudjunk balesetet szenvedni vagy okozni. Veszélyes a bányató? Tiltsuk be! Ijesztő az árpádsáv, a vörös csillag, a horogkereszt, a játékpisztoly? Tiltsuk be! Veszélyes tüzet gyújtani? Tiltsuk be! Minden doboz gyufa vásárlásakor legyen kötelező bemutatni a tűzvédelmi oktatáson kapott oklevelet. Játékfegyver csak maci alakú lehessen. 1 méternél magasabbra csak alpinista képzéssel lehessen felmászni. Vegyük le az állampolgárok válláról a felelősséget a tetteikért azzal, hogy mindent megtiltunk, ami kicsit is veszélyes lehet.

Félreértések elkerülése végett én is szorgalmazom, hogy mindenki részesüljön megfelelő baleset-megelőzési oktatásban az élet minden fontos területén. De ezt ne azzal próbáljuk helyettesíteni, hogy mindenki üljön szépen otthon hátratett kezekkel egész életében, vagy fizessen azért, hogy úszáskor, játék közben mások vigyázzanak rá, mert csak így tudjuk megvédeni az élet kockázataitól. Az élet túl szép ahhoz, hogy lemondjuk róla, csak mert megsérülhetünk közben.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr244776766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása