HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • F.M.J.: Korrekt poszt. Lehet vele azonosulni. A nácik és a komcsik mint már annyiszor a történelemben ism... (2024.02.15. 17:55) Ki kegyelmez az irgalmasoknak?
  • F.M.J.: Jogos. Még a cefrénél sem mindegy, hogy milyen gyümölcshöz milyet teszünk. Kivéve az alkeszeket. N... (2022.07.31. 16:18) Keveredés
  • szekertabor: @lenoardo999: Igazad van, túlságosan tömören fogalmaztam. MZP, aki az első fordulóban a harmadik h... (2022.04.13. 11:35) Hol a fiesta?
  • szekertabor: @alöksz róz: Nem szeretem a személyeskedést. Amúgy meg van 3 gyerekem, de tisztelettel úgy érzem, ... (2022.02.25. 15:37) Mellébeszélés - oltásellenesek vs. oltáspártiak
  • szekertabor: Zöld erdőben jártam, fecskendőt találtam. Vakcina? Vagy drog? Vagy kölni? Meggyógyít, vagy meg fog... (2021.04.14. 17:33) Locsolóversek saját kútfőből

Linkblog

Virágozzék ezer virág - választás belülről

2014.04.07. 11:06 :: szekertabor

A választások napját régi szokásom szerint szavazatszámlálóként töltöttem egy kisebb Budapest környéki településen, ahol a választási eredmények általában jól reprezentálják az országos eredményeket. Ami az eddigi választásokhoz képest vasárnap feltűnt, az három dolog.

00053094.jpegSokkal bonyolultabb lett. Ennek oka az induló pártok és  egyéni jelöltek kimagaslóan nagy száma, a nemzetiségi listák, a határon túli szavazók és az átjelentkezési szabályok megváltoztatása. Kedvenc példatári esetem az a (szerencsére nálunk csak elméleti) lehetőség, amikor egy máshonnan átjelentkezett nemzetiségi szavazó 14:30-kor mozgóurnát kér. Kérdés:hány és milyen szavazólapokat, és milyen színű borítékot kell neki kivinni? Hogyan kell a szavazatát megszámolni? A jegyzőkönyv-vezetők hihetetlen nyomás alatt dolgoztak, csak a névjegyzéki adatok jegyzőkönyvi összesítését több mint 10 oldalon keresztül részletezi az útmutató. A szavazatok összeszámlálásánál az eddigi 4-8 kupac helyett 18-20 kupaccal kellett dolgozni.

Sokkal egyértelműbb lett. A jó szavazatszedő bizottság kottából dolgozik, és az új szabályozás részletekbe menően eligazít szinte minden felmerülő kérdés tekintetében.Ezért aki mindenben az útmutató szerint jár el, az gyakorlatilag nem találkozik helyben eldöntendő kérdésekkel. Az útmutató ugyan még nem tökéletes, de az eddigieknél sokkal pontosabb. Sajnos nálunk a régi reflexek időnként előtérbe kerültek, a bizottság időnként megpróbált eltérni az előírásoktól és "okosba" megoldani a feladatokat. Volt néhány csörtém emiatt, de semmi komoly.

Nálunk szinte minden induló párt kapott néhány szavazatot. Ez mondjuk meglepett, de egyben örömtelinek is gondolom. Sok véleményt olvastam, melyek szerint értelmetlen pénzkidobás mindössze 500 jelöléshez kötni az egyéni és 27 egyéni jelölthöz kötni a párt indulását, mivel ezekre az esélytelen jelöltekre úgysem fog senki szavazni. Én úgy látom, nagyságrendileg jól lettek belőve a jelölési feltételek, a szabályozás színes, de még áttekinthető és kezelhető választékot eredményezett. Picit még lehetne finomhangolni, mondjuk 500-ról 2000-re emelni a limitet, de alapvetően jó ez így. Azt hiszem, az emberek egy kicsi, de mérhető hányada nem a politikától fordult el, hanem a jelenlegi nagypárti választéktól. Az, hogy sajátos politikai értékrendjüket egy választáson kinyilváníthatták, mindenképpen demokratikus, és igazolja a jelenlegi választási rendszer létjogosultságát. 

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr315974344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása