HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • fofilozofus: Az az érzésem, hogy a gender mögött egy érzelem áll, mégpedig a nők utálata. Valójában azzal a szö... (2018.12.03. 18:09) Elakadt a gender-henger?
  • F.M.J.: @Kunhallmi Agnes.: Nem is rossz ötlet. Ismerve az ellenzék csápoló magját, még hatékony is lehet, ... (2018.04.07. 14:03) Az interaktív politizálás hiánya
  • F.M.J.: Az egyébként korrekten megfogalmazott alapokhoz hozzátenném, hogy normális (sajnos már nem átlagos... (2015.10.08. 14:05) Asszonyverés
  • F.M.J.: @Androsz: Így kerek. (2015.08.16. 20:36) Ne vedd észre!
  • a szürkebarát ötven árnyalata: @Scagnetti: Talált süllyedt. Mit is várjunk egy akarnoktól, persze, hogy bele akar mindenbe pofáz... (2015.07.28. 15:22) Vidám Vásárnap

Linkblog

Sorkatonai szolgálat vagy közhasznú szolgáltatás

2018.03.26. 13:49 :: szekertabor

veradas.jpgMindig nagyon imponált nekem, hogy Svájcban a sorkatonai szolgálat abból áll, hogy a sorkötelesek évente néhány hétre bevonulnak, és egyébként élik a rendes életüket. Így a katonai ismereteiket évről évre felfrissítik, és háborús helyzet esetén lényegében az egész ország mozgósítható. Közben az életük sem zökken ki a rendes kerékvágásból, tovább folytathatják a munkájukat, tanulmányaikat, családi életüket, hiszen évente néhány hét alig több, mint egy hosszabb szabadság.

Milyen hasznos lenne, ha ezt nálunk is bevezetnék. Csak éppen nem a sorköteleseknél, hanem 18 éves kor felett és 60 éves kor alatt mindenkinél, korra, nemre való tekintet nélkül. Évente 1 hétre mindenki bevonulna valamelyik laktanyába. Persze nem ugyanazon a héten, hanem váltásban. És nem a katonai szolgálatról szólna ez az időszak, bár némi honvédelmi alapismeret, lövészet, stb. éppen beleférnének, hanem a következőkről:

  • Elsősegély nyújtás. Tudom, hogy mindenki tanulta, és hogy a jogsihoz vizsgázni is kellett belőle, de ez olyan tudás, ami néhány év alatt elkopik, és mivel kevesen gyakorolják, a többség teljesen tanácstalan, ha egy balesetnél elsősegélyben kell részesíteni valakit. Megkockáztatom, hogy sokkal kevesebb haláleset történne, ha mindenki évente gyakorlatban is átismételné, hogy mi a teendő baleset vagy szívroham esetén.
  • Általános egészségügyi kivizsgálás. Tüdőszűrés, vérvizsgálat, vérnyomás vizsgálat, rákszűrés, fogászati vizsgálat stb. Ezt ilyen centralizált módszerrel a leggazdaságosabb elvégezni. És mivel kötelező lenne bevonulni, évente egyszer mindenkire sor kerülne. Mekkora lépés lenne ez is a lakosság általános egészségi állapotát tekintve.
  • Gyermekgondozási ismeretek. Minden felnőttnek értenie kell az alapvető gondozási feladatokhoz. Ebbe a csecsemő fürdetésétől a tízórai elkészítéséig, gyermekdaloktól az alapvető nevelési ismeretekig minden beletartozik. Rettenetesen rosszul állunk ezen a téren, és itt is szükség lenne az ismeretek elsajátítására, rendszeres felelevenítésére, gyakorlásra.
  • Beteg- és idősgondozás (lásd mint fent).
  • Katasztrófa-védelmi képzés és gyakorlat (ha neadjisten szükség lenne rá). Egy árvízi védekezéshez rögtön bevethető lenne a magabíró népesség 2%-a. 

Ami miatt ezt sorkatonai szolgálat keretében képzelem el, az egyfelől az engedelmesség begyakorlása (ami jelenleg a családban és munkahelyen sokkal esetlegesebben, és több lelki sérülés árán történik, mint a seregben). Másfelől a kötelező jelleg miatt, hogy ne úgy tekintsenek rá, mint a fakultatív szakköri programokra, ha van kedvem, elmegyek rá. Persze amíg a feltételek nem adottak hozzá, addig kisgyermekes anyák és nagybetegek felmentést kapnának az aktuális év  szolgálata alól. De az általános szabály nem tenné lehetővé a szolgálat alóli kibújást.

Egyszóval, sorkatonai szolgálatot mindenkinek! 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország háború megmondás pedagógia sorkatonaság

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr5211965389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.