HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • fofilozofus: Az az érzésem, hogy a gender mögött egy érzelem áll, mégpedig a nők utálata. Valójában azzal a szö... (2018.12.03. 18:09) Elakadt a gender-henger?
  • F.M.J.: @Kunhallmi Agnes.: Nem is rossz ötlet. Ismerve az ellenzék csápoló magját, még hatékony is lehet, ... (2018.04.07. 14:03) Az interaktív politizálás hiánya
  • F.M.J.: Az egyébként korrekten megfogalmazott alapokhoz hozzátenném, hogy normális (sajnos már nem átlagos... (2015.10.08. 14:05) Asszonyverés
  • F.M.J.: @Androsz: Így kerek. (2015.08.16. 20:36) Ne vedd észre!
  • pityókaborsommelier: @Scagnetti: Talált süllyedt. Mit is várjunk egy akarnoktól, persze, hogy bele akar mindenbe pofáz... (2015.07.28. 15:22) Vidám Vásárnap

Linkblog

Narratív álomfolyamat

2013.01.03. 11:44 :: szekertabor

A múltkor ritka és sajátos élményben volt részem, megfigyelhettem magamat elalvás közben. Valamire várnom kellett, ezért nem alhattam el, de mégis ellazultam annyira, hogy fél szemmel hosszabb álmokat végigálmodtam, mialatt a másik szememmel magamat figyeltem.

Azt vettem észre az álom és a tudatos megfigyelés határán billegve, hogy a felvillanó álomképek mellé egy folyamatos elbeszélés kapcsolódik, mintha egy narrátor kommentálná az álmomban történteket. Az érdekes az volt, hogy - mint minden álomban - a történet folyamatosan változott, ami a helyszínt, a szereplőket vagy az eseményeket illeti, viszont az összekötő szöveg folyamatos maradt. Valójában a szöveg alakította az álmot. Ha például hangzásbeli hasonlóság állt fenn két szó között, minden további nélkül kicserélődött az egyik a másikra, és így változott az álomképek tartalma. Mint valami verbális szabad-asszociációs játékban, tudtam alakítani a tulajdon álmomat. Nagyon jópofa és izgalmas volt.

Kicsit a részegek monológjához hasonlított, ahol az oksági törvények fellazulásával a képzettársítások veszik át az uralmat a nyelv felett, és a mondat kezdetekor még más a cél, mint mire a végére érnek. Nem tudom, vannak-e másoknak is ilyen jellegű élményei, de engem lenyűgözött.

De a legérdekesebb mégis az volt, hogy a nyelv és annak felépítése mennyire befolyásolja (befolyásolhatja) az álmainkat. Hogy egy magyarnak egészen másképpen csúsznak egymásba az álomképei, mint egy angolnak vagy kínainak. Hogy a nyelvi fogalomkészlet és szókészlet ugyanúgy korlátozza és egyben bővíti az álombéli történetek lehetőségeit, mint az irodalomban. Kivált, ha a szerző az oksági kötelékeket tudatmódosító szeszekkel oldja.

Szólj hozzá!

Címkék: álom nyelv pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr364994285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.