HTML

Provokáció

Ismert és ismeretlen témák újszerű megvilágításban.

Friss topikok

  • fofilozofus: Az az érzésem, hogy a gender mögött egy érzelem áll, mégpedig a nők utálata. Valójában azzal a szö... (2018.12.03. 18:09) Elakadt a gender-henger?
  • F.M.J.: @Kunhallmi Agnes.: Nem is rossz ötlet. Ismerve az ellenzék csápoló magját, még hatékony is lehet, ... (2018.04.07. 14:03) Az interaktív politizálás hiánya
  • F.M.J.: Az egyébként korrekten megfogalmazott alapokhoz hozzátenném, hogy normális (sajnos már nem átlagos... (2015.10.08. 14:05) Asszonyverés
  • F.M.J.: @Androsz: Így kerek. (2015.08.16. 20:36) Ne vedd észre!
  • pityókaborsommelier: @Scagnetti: Talált süllyedt. Mit is várjunk egy akarnoktól, persze, hogy bele akar mindenbe pofáz... (2015.07.28. 15:22) Vidám Vásárnap

Linkblog

A Mary Poppins félreértés

2012.09.26. 16:27 :: szekertabor

Nagy rajongója lévén, a múltkoriban újra kézbevettem a Mary Poppins könyveket, hogy esti meseként olvassam fel a gyermekeimnek. Az elmúlt húsz évben csak a filmváltozatot láttam, így igazi felüdülés volt ismét az eredeti könyveket olvasni.

Egyben megdöbbentő is. Már egészen megszoktam azt a szirupos mázzal leöntött mosolygós figurát, amivé Disney torzította Maryt (félreértések elkerülése végett leszögezem: az egyik legjobb filmje Disneynek, és a betétdalok feledhetetlenek). Újraolvasva a könyveket csak most értettem meg, hogy a történetekben nem is ő a csodálatos.

Travers egyébként zseniálisan trükközik vele. A hozzá kapcsolódó történetek varázslatosak és mesések, mintha varázsló, tündér, vagy boszorkány lenne. Másfelől a mindennapokban csak egy durcás és házsártos dada, aki a kimenőnapjain egy prolival korzózik, hiú és nyers a gyerekekkel, akiket csak nyűgnek tekint. Folyton szipog. Viszont a gyerekeket vonzza, mint muslincákat a petróleumlámpa. A gyerekek képzelete fantasztikus tulajdonságokkal és rejtélyekkel ruházza fel Maryt, aki tulajdonképpen banálisan unalmas, és sokszor nem is érti, hogy a gyerekek miféle elképesztő kalandokat élnek át az őáltala inspirált ábrándjaikban.

Szóval, ahogy én látom, minden varázslat Jane és Michael (egy esetben az ikrek) fejében történik, akik unalmas és ingerszegény világukból a képzeletükbe menekülnek. Minél szorosabbra záródik körülöttük az angol felső-középosztály sablonos világa, annál tarkábbak és csapongóbbak ábrándjaik. Ők a csodálatosak, ők a mesék igazi hősei és alakítói.

Hogy a könyveket félreértették, nem csoda. A gyerekek nézőpontjából megfestett alak a rá kivetített tulajdonságokkal lett megírva, csak a realitás pillanataiban foszlik le róla a máz, amikor rászól a testvérekre, vagy a többi cseléddel beszél. Travers (feltehetően anyagi okokból) soha nem tiltakozott teremtménye meghamisítása ellen, hiszen a jogdíjak sokat jelentettek számára. Talán a végére maga is másképpen tekintett Mary Poppinsra, mint amikor először vetette papírra.

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én pedagógia gyermekirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://provo.blog.hu/api/trackback/id/tr184804428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.